Osvěžující halva plná meruněk

August 2, 2017

Chutnala vám halva na festivalu Ratha-Yatra? Zbylo vám pár sklenic meruňkového kompotu? Výborně. Před pár dny jsme totiž v Govindě potkali kuchaře, který ji pro vás na Ratha-Yatru připravil. Netrvalo dlouho a podělil se s námi o svůj recept.

 

První a nejdůležitější, co budeme potřebovat je přízeň Pána Jaganáta, Baladéva a lady Subhadry. Takže si na Ně vzpomeneme a požádáme Je, ať se nám vše povede.

 


Potom už nám bude stačit:
23 másel
11 kg krupice
35 l vody
13 kg cukru
8 l meruňkového džusu
8 velkých sklenic meruňkového kompotu (5 litrových)

Postup je následující:
Postavíme hrnec (cca 60 l) s vodou na sporák a ohříváme na plný plyn, aby se voda uvedla k varu. Do dalšího hrnce (100 l) rozbalíme másla a na středním plameni necháme rozpustit. Když je máslo rozpuštěné, stáhneme plamen na minimum a vsypeme krupici, ihned rozmícháme a pražíme opět na středním plameni. Ze začátku je to docela dobrá posilovna, ale postupem pražení se to míchá lépe. Občasně zamícháme a dáváme pozor na připálení, nejlepší je si při vaření pustit nějaký bhadžan (Jagannath Astaka, Jaya Jaya Jagannath,...) nebo samozřejmě Hare Kršna kírtan, tak můžeme během míchání poslouchat, zpívat a ti zdatnější i tančit. Do vody v druhém hrnci přisypeme cukr a stále hlídáme pražící se krupici. V momentu, kdy se krupice lehce míchá a zlátne a voda v druhém hrnci vaří, můžeme přistoupit k závěrečné triumfální explozi, vlévání vody do krupice, ale pozor na ruce!! Postupně vlejeme asi půlku množství vody a ihned zamícháme, aby nevznikly hrudky a při středním plameni za houstnutí přilijeme džusy. Za pár minutek, během častějšího mícháni, krupice hezky nabobtná až je po bližším prozkoumání hotová. V hrnci máme asi kolem 70 l halvy, do které už jen vmícháme meruňky včetně šťávy ze sklenic, a když je potřeba, tak navíc trochu vody (z kohoutku), abychom při mírném plameni dosáhli hladiny 100 l a pořádně zamícháme.

 

Tak a je hotovo, ale počkat, počkat, ještě ne, ještě to přece s láskou a oddaností nabídneme Jaganátovi, Baladévovi a Subhadře!!!

 

Na naší Ratha Yatru ještě recept vynásobíme 3 krát, ale pokud budete dělat halvu jen pro rodinu, tak doporučujeme vše vydělit 100.

 



Jaganát Prasádám kí-džaj, Šríla Prabhupáda kí-džaj.
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Nejlepší příspěvky

10. ročník slibuje směs chutí a vůní

May 14, 2017

1/1
Please reload

Nejnovější příspěvky
Please reload

Archiv
Please reload

Hledání podle štítků

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Následujte nás
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2018 ISKCON Česká republika